Ομιλία Υπουργού Επικρατείας Σταύρου Ν. Παπασταύρου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024
Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός του 2024, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητούμε σήμερα, εμπεδώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στην τεχνολογία, στην κλιματική αλλαγή, στο δημογραφικό, στα ενεργειακά, σε κάθε επίπεδο της ζωής.
Ραγδαίες εξελίξεις που, μαζί με τις πολυκρίσεις, δοκιμάζουν τόσο την προσαρμογή όσο και την ανθεκτικότητα της κάθε χώρας, όσο ισχυρή και αν είναι.
Θα πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες του αύριο, ήδη από σήμερα.
Πυξίδα μας σε αυτό είναι: πρώτον, ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, το λεγόμενο foresight, δεύτερον, η δημοσιονομική σταθερότητα, και, τρίτον, η κοινωνική συνοχή.
Διαφορετικά, ο κίνδυνος που ελλοχεύει -και το βλέπουμε ήδη διεθνώς- είναι βαθιά πολιτική και κοινωνική αστάθεια και επικράτηση των άκρων.
Και επιτρέψτε μου, με ένα παράδειγμα, να αναδείξω την αξία του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.
Πριν λίγες μέρες, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σταδιακή απομάκρυνση για πρώτη φορά από όλα τα ορυκτά καύσιμα, με όραμα την επίτευξη των στόχων του 2050 για την κλιματική αλλαγή.
Πρόκειται για ιστορική σύγκλιση. Έχει πρακτικές συνέπειες στη ζωή μας; Είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα για αυτό;
Η απάντηση, κυρίες και κύριοι, είναι σαφέστατα ΝΑΙ.
Στη χώρα μας, με στοχευμένες πολιτικές και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, καταφέραμε αυτή τη χρονιά το ποσοστό παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο και τον άνεμο να φτάνει το 45%, ενώ, αν προσθέσουμε και την υδροηλεκτρική ενέργεια, η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές αγγίζει σχεδόν το 57%.
Αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, με σχέδιο και σεβασμό στο περιβάλλον, είμαστε, ήδη, στην πρώτη δεκάδα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως!
Αρκεί αυτό; Σαφέστατα ΟΧΙ.
Στόχος μας, έως το 2027, το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως το 2050 να έχουμε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έτσι, απαντάμε στην κλιματική κρίση που είναι ήδη εδώ, και παράλληλα θωρακίζουμε την οικονομία και την κοινωνία.
Μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς, τεχνολογικά, δημογραφικά, γεωπολιτικά.
Μέχρι το 2030, μόλις σε 6 χρόνια από τώρα, η Κίνα και η Ινδία μαζί θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και κατανάλωσης της μεσαίας τάξης, με σημαντική αγοραστική δύναμη.
Οι συνθήκες αυτές επιφυλάσσουν ευκαιρίες για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που μπορεί και πρέπει να είναι η γέφυρα που θα ενώσει Δύση και Ανατολή.
Γι’ αυτό και οι στρατηγικές συνεργασίες που χτίζουμε με κράτη της Ασίας, όπως η Ινδία, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, είναι ότι το αύριο, σχεδιάζεται σήμερα.
Αυτός ο Προϋπολογισμός θέτει τις βάσεις για το μέλλον για το οποίο κάνω λόγο, με σχεδιασμό μακροπρόθεσμο, τεκμηριωμένο, και με όραμα.
Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποίησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Μείωσε φόρους και εισφορές, αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, δημιούργησε περισσότερες και καλύτερες δουλειές.
Παράλληλα, όμως, ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητά της και θωράκισε τα σύνορά της, που είναι συγχρόνως και ευρωπαϊκά.
Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ, έχοντας αναπτύξει κραταιές συμμαχίες.
Όμως έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Συνεχίζουμε, σταθερά, τολμηρά, μπροστά.
Ο ενάρετος κύκλος μείωσης του χρέους και η αύξηση της εμπιστοσύνης στην χώρα είναι το επιστέγασμα της εθνικής προσπάθειας και των θυσιών όλων των Ελλήνων πολιτών.
Η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από τον τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μετά τη Μάλτα και την Κροατία, για το 2023.
Η ανεργία πέφτει σε προ κρίσης επίπεδα, για πρώτη φορά από το 2009. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε. Παρά τη σημαντική μείωση, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, και ιδιαίτερα στην περίπτωση της ανεργίας των νέων ανθρώπων.
Ισχυρίστηκαν κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται σε ευρωπαϊκούς πόρους.
Αυτό είναι αλήθεια.
Αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ότι οι πόροι αυτοί ήταν νομοτελειακά δεδομένοι.
Χρειάστηκε σχεδιασμός, διαπραγμάτευση, συγκεκριμένες προτάσεις, εφαρμογή και παρακολούθηση για να αποκτηθούν.
Εξίσου αναληθές είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οδηγούνται μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, επωφελήθηκαν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στόχος μας πρέπει να είναι η επενδυτική βαθμίδα που ανακτήθηκε και η σταθερή άνοδος της ελληνικής οικονομίας, να οδηγήσουν σε περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, για την Παιδεία και την Υγεία για όλους. Και, δη, για τους πιο ευάλωτους.
Κυρίες και κύριοι,
Η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά προκειμένου να επιτύχει την ισότιμη συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.
Έτσι, ως τώρα, έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε, ενδεικτικά:
- την αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και e-EFKA.
- την αύξηση συντάξεων αναπηρίας από 1/1/2024.
- την πανελλαδική επέκταση του πιλοτικού προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία.
- την έκτακτη επιδότηση σε 220.000 δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και e-ΕΦΚΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Διαμορφώνουμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.
Η Εθνική μας Στρατηγική θα συνδέεται, πλέον, με τα ετήσια σχέδια δράσης του κάθε Υπουργείου.
Προχωρούμε, επίσης, σε μία αναμόρφωση των θεσμικών εργαλείων του Συντονιστικού Μηχανισμού, του οποίου έχω την αρμοδιότητα.
Γνωρίζω ότι η Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για να εξαλείψουμε αποκλεισμούς, εξαιρέσεις και προκαταλήψεις.
Στόχος μας, η ορατότητα και η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, σε κάθε δράση του κρατικού σχεδιασμού.
Κυρίες και κύριοι,
Επίκεντρο του σχεδιασμού μας είναι η νομοπαρασκευή, με όρους καλής νομοθέτησης.
Γιατί οι νόμοι αποτελούν το κατεξοχήν μη δημοσιονομικό εργαλείο της Πολιτείας για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία.
Την τελευταία τετραετία, υιοθετήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των διαχρονικών παθογενειών της πολυνομίας και της κακονομίας στην Ελλάδα.
Κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο, από τα 33 νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφισθεί, ούτε ένα δεν ήρθε με τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος.
Επίσης, έχει κατατεθεί, κατά μέσο όρο, λιγότερο από μία τροπολογία ανά νομοσχέδιο, και καμία εκπρόθεσμη.
Έχουμε μία μείωση τροπολογιών της τάξης του 50% από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία αυτής της Κυβέρνησης, επιπροσθέτως της μείωσης του 50% που είχε συντελεστεί ήδη την τετραετία 2019-2023.
Από τις 1440 τροπολογίες την περίοδο 2015-2019, φτάσαμε στις 717 τροπολογίες 2019-2023.
Η καλή νομοθέτηση, η πολιτική σταθερότητα και η ανακτημένη αξιοπιστία του Κράτους έχουν καταστήσει τη χώρα μας κορυφαίο επενδυτικό προορισμό.
Καταφέραμε, έτσι, τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουμε ρεκόρ επενδύσεων, όπως άλλωστε απέδειξαν και οι πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι,
Ο Προϋπολογισμός του 2024, που φέρει την έγκριση του Eurogroup, χωρίς αστερίσκους, αποτυπώνει τις προσπάθειές μας για μία διαρκώς αναπτυσσόμενη, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία.
Με ρεαλιστικές, κοστολογημένες και καλοσχεδιασμένες πολιτικές.
Με έμφαση στην οικονομία και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα με κοινωνική ευαισθησία και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους.
Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει έναν ώριμο βηματισμό, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Με τον φετινό προϋπολογισμό, επικυρώνουμε την εμπροσθοβαρή πορεία μας, με όλους τους πολίτες, για όλους τους πολίτες.
Γι’ αυτό και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.
Για την πρόοδο, για τα μεγάλα άλματα, για το μέλλον που αξίζει η Ελλάδα μας.
Σας ευχαριστώ.