Με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Ylva Johansson, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Η συνάντηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Επιτρόπου σε εκδήλωση-συζήτηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
 
Τόσο ο Υπουργός όσο και η Επίτροπος επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τη δράση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.
 
Ο κ. Παπασταύρου εξήρε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, λέγοντας πως «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε δράσεις, ενώ αποτελεί κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προσελκύσει παγκόσμια υποστήριξη».
 
Ο Υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, πρόταση την οποία η Επίτροπος καλωσόρισε και δεσμεύτηκε να εξετάσει.
 
Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο που να εμποδίζει και να πατάσσει τη διακίνηση μεταναστών. Το παλαιό -20 χρονών πλέον- πλαίσιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας πρέπει να ενισχυθεί».
 
Τέλος, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού, ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών μεταναστών, οι οποίες και, όπως είπε, πρέπει να γίνουν «πιο αποτελεσματικές και πιο πρακτικές». Οι επιστροφές δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται», κατέληξε χαρακτηριστικά.