Συνάντηση Υπ. Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη με ΕΣΑμεΑ, Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας και 31 δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες ΑμεΑ
Το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 (ΕΣΔΑμεΑ), την οποία και επεξεργάζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης, αποτέλεσε το επίκεντρο της διευρυμένης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της τριτοβάθμιας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθώς και εκπρόσωποι συνολικά 31 δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών Ατόμων με Αναπηρία.
Τη συνάντηση διοργάνωσαν ο αρμόδιος για τον Συντονιστικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα «Σχεδιάζουμε ένα καλύτερο Σήμερα με όλους, για όλους».
Η Εθνική Στρατηγική αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των πολιτικών για τα ΑμεΑ. Παράλληλα, ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος προς την Πολιτεία. Η ΕΣΔΑμεΑ θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (2020), βέλτιστες πρακτικές από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των Αμεα (2021-2030), καθώς και συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
 
Ο αρμόδιος του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, Υπουργός Επικρατείας, κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι «Κυβέρνηση και αναπηρικό κίνημα συμπορευόμαστε, σχεδιάζοντας ένα “καλύτερο σήμερα με όλους, για όλους”. Ο στόχος μας είναι αδιαπραγμάτευτος. Να άρουμε κάθε αποκλεισμό. Φυσικό, ψηφιακό, κοινωνικό, κάθε εμπόδιο στην ορατότητα και τη συμπερίληψη. Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που βιώνουν οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμό ή περιορισμό λόγω αναπηρίας, τόσο η Πολιτεία οφείλει να μην εφησυχάζειΝα παρεμβαίνει δραστικά, άμεσα, σήμερα».
 
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Ζαχαράκη σημείωσε ότι «Σήμερα είναι η απαρχή πολλών και ουσιαστικών συζητήσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για τα δικαιώματα των ατόμων με Αναπηρία, που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία της Κυβέρνησης, σε συνεργασία πάντοτε με την ΕΣΑμεΑ. Έργα όπως ο προσωπικός βοηθός, και η αποϊδρυματοποίηση προχωρούν, δίνοντας συγχρόνως ιδιαίτερη έμφαση σε έργα προσβασιμότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, καθώς και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, τουρισμού, εκπαίδευσης, υποδομών, βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας, μεταξύ άλλων. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματά μας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Πρόδρομος Πύρρος, καθώς και οι εκπρόσωποι των:
·      Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών
·      Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων
·      Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
·      Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων – Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων
·      Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
·      Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος
·      Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών
·      Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
·      Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία
·      Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία
·      Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
·      Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες
·      Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών
·      Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών
·      Σωματείο Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος “HΠΑΡχω”
·      Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική φωνή”
·      Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνεύμονα “ΣυνεχιΖΩ”
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου
·      Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Στερεάς Ελλάδας
·      Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες
·      Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο
·      Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών
·      Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων
·      Special Olympics Hellas